BLOG

Uusimmat kuulumiset ohjelmistotalosta

Toimettomuudesta tehokkuutta

Yleinen, Timo Virtanen

Tekemällä oppii. Mutta vain jonkin aikaa, jos ei tee muuta kuin tee. Aina vain tekemällä saavutetaan toki rutiini. Aikanaan tekeminen on sillä tasolla, että se sujuu vaivattomasti ajattelematta. Hieno juttu, mutta entäpä jos saavutettu rutiinitaso onkin huono tai maailma ympärillä kehittyy? Tekemistä tulee siis rytmittää ajatteluun pakottavilla tauoilla, joista jää käteen muutakin kuin rakot. Esimerkiksi otsa on parempi käteenpäätyvä, sillä mikään ei opeta kuin se, että tajuaa tehneensä asioita tähän saakka typerästi ja turhaan.

Ocllossa olemme tällä hetkellä onnellisessa tilanteessa. Asiakkaat, siis muualla työskentelevät ihmiset jotka maksavat tekemisistämme, ovat valmiita maksamaan myös siitä, että kehitymme. Kehitykseen satsaammekin aina kun tekeminen käy väsyttämään ja aika olisi uutta oppia. Tällä kertaa tilasimme lehtiä.

Skrolli - tietokoneihmisten sisäpiirisanoma

Suomalaiset IT-osaajat kaiketi närkästyivät, kun tuttu ja turvallinen Mikrobitti uudistui viimeisintä kertaa ja painoi keulan kohti jyrkempää syöksykierrettä. Ehkä ajatus oli syntynyt jo aiemmin, mutta itse huomasin aktiivien puuhastelun noihin aikoihin jokin puoli vuotta sitten. Aktiivit päättivät tehdä entisaikoja kunnioittavan painetun lehden.

Skrolli on uuden uutukainen kotimainen lehti, jota tänä vuonna ilmestyy neljä numeroa. Sisältö on luokkaa mitä tekisin, kun kaverit lähtivät festareille ja jäin yksin kotiin seuranani vain laatikollinen pienelektroniikkakomponentteja? Tekisit niistä lämpömittarin. Tai jotakin. Vastaa Skrolli.

Lisäksi lehti tarjoaa juttuja hämäristä asioista, joita tavallinen ihminen ei ymmärrä. Ne on silti toimitettu luettavaan kuntoon. Tämä siitä huolimatta, että taustalla häärii vapaaehtoisten joukko. Kunnioitettavaa.

HackerMonthly - virtuaalista kiiltopaperia maailmalta

Osataan sitä maailmallakin. HackerNews on erityisesti yrittäjähenkisten toimistoihmisen ajantappokeskus, sillä sivustolle ilmestyy uutta sisältöä jatkuvasti. Kuin katu-uskottava Facebook se on. Siellä roikkumalla saa yhteen koodirivimuutokseen kulumaan koko päivän. Tällöin lopputulos näyttää ulkopuolisen silmin tarkkaan harkitulta. Tavallaan totta. Vaan valituksen kohde vaihtukoon, sillä juuri tämänkaltaista aivoja pakollisista asioista lepuuttavaa ajanvietettä täytyy työelämässäkin olla! Valitus kohdistuu jatkossa meihin, jotka koemme itsemme liian kiireisiksi sivustoa jatkuvasti selataksemme, sillä timanttinen kirjoitus saattaa livahtaa ohi tutkan. Ja minkä tähden? Jotta saamme tehtyä jonkin ylimääräisen rivin päivän aikana. Turhuutta.

HackerMonthly on lääke tähän itseinhoa aiheuttamaan pulmaan. Lehteen kootaan kuukausittain sivustolla eniten ääniä saaneet artikkelit. Koko komeus taitetaan kauniiksi lukupaketiksi, jonka läpilukemalla tuntee saavansa ajalleen arvokasta vastinetta. Aihepiiri on Skrollin tapaisesti lähellä laidasta laitaan poukkoilua, mutta tästäkin julkaisusta tällainen elämästä kiinnostunut (mutta sen akateemisen kaukaa kiertävä) ohjelmistoyrittäjä on löytänyt niputtain lukemista vaativia artikkeleita.

HackerMonthly on ilmestynyt jo usean vuoden ajan, ja arkisto on tilaajille avoin, joten lehtiä voi ottaa luettavaksi useamman kuukaudessa eikä varasto siltikään ehdy ennen aikojaan. Aiemmin taitaa loppua tila johon ajatuksiaan säilöisi. Joten tärkeää on myös tarttua tuumasta toimeen kun innostus iskee.

Miten me sen teemme

Skrollin tilaus onnistuu helposti nettisivunsa kautta. HackerMonthlyn tilaus myös. Skrollin paperiversio tipahtaa postiluukusta kun numero valmistuu, mutta nyt ilmestyneen ensinumeron voi lukea ilmaiseksi sähköisestikin.

Digitaaliversioina kumpikin lehti kustantaa noin kolmisenkymppiä vuodessa. Uskallan luvata kummankin olevan hintansa veroiset. Paperille painettuina myös, vaikka kalliimpaa onkin. Käyhän lainaaminenkin silloin tyylikkäämmin.

Itselläni on nyt yhteensä kolme lehteä takana. Mitä tähän mennessä opittuun tulee, välähdyksiä on luvassa vielä kevään aikana. Innostavaa! Ja hyödyllisempää kuin uusi ominaisuus jota kukaan ei tarvitse ja harvempi ymmärtää.

Timo Virtanen

Konstikas kielenkäyttäjä. Joskus väärässä. Osa Oclloa jo ennen kuin sillä oli nimeä.

Takaisin blogisivulle