BLOG

Uusimmat kuulumiset ohjelmistotalosta

Kelpo tuote ei ohjetta kaipaa

Yleinen, Timo Virtanen

Juttelin tänään Ocllo-Mikan kanssa mukavia netin ylitse, kun puheenaiheeksi sattui Tilannepäiväkirjan käyttöohje. Mika sanoi Steve Jobsia siteeraten, ettei toimiva tuote käyttöohjetta kaipaa. Sattuva ajoitus, kun juuri olin ohjeen ulkoasua tuntikaupalla hionut.

Olin tietysti eri mieltä. Käyttöohje on aina tarpeen. En vain osannut asiaa sen paremmin perustella. Vahvamielisyys tuo väittelyvoiton, mutta syövyttää luottamuksen. Siksi jatkoin asian ajattelua.

Vanha tai ainakin kulunut vitsi kuuluu, ettei käyttöohjetta lueta ennen kuin selvitetään takuun kattavuutta. Käyttöohjeen tärkeyden puolestapuhujana en naura tuolle. Vaan totta puhuakseni, jos en usein naura, en taajaan myöskään ohjeita lue.

Kas, tyypillinen tuote, vaikkapa sähköinen, kuten selain, on sellainen, jonka käyttötarkoituksen jo tietää. Googleen pitää päästä ja Facebookiin myös, muuten tiedonhaku on vaikeaa ja kaverit pitävät ylimielisenä erakkona. Jos vain tekstilaatikko verkko-osoitteen syöttöä varten löytyy ohjelmaikkunasta on käyttöohje turha. Jollei, onhan noita muitakin selaimia. Vaihtoon vain.

Koska olen itse tehokäyttäjä, mitä tulee tietokoneisiin tai kahviin, olen auttamatta huono arvioimaan käyttöohjeen arvoa näissä aihepiireissä! Joten keitin rutiininomaisesti kahvia, josta tuli hyvää, ja muistelin Tilannepäiväkirjaa esimerkkinä käyttäen hetkiä, jolloin sen käyttöohjeella olisi ollut arvoa. Kas.

Käyttöohjeesta voi olla hyötyä

Olen ylpeänä esitellyt Tilannepäiväkirjaa kahdelle siviili-ihmiselle, joilla ei ole ollut mitään käyttöä moiselle tuotteelle. Kävelyttänyt kädestä pitäen läpi sisäänkirjautumisen aina tilannepäiväkirjalistaukseen ja viestien kirjoitteluun saakka. Hämmennys on ollut kuultavissa, no, kuuntelemalla, nimittäin kumpikin koekaniini on ääneen ihmetellyt, mitä ihmettä tällä tekee ja missä nyt ollaan menossa.

Kun olen uppoutunut vastaamaan kysymykseen omaa ylivertaista kielenkäyttöäni salaa ihaillen, ovat nämä ihmiset omatoimisesti kääntyneet Tilannepäiväkirjasta löytyvän käyttöohjeosion puoleen. Ei sillä, että olisivat siitä mitään apua saaneet, luulen. Paasaukseni päätyttyä kumpikin kuitenkin kehui sitä, että silmäilyn perusteella - käyttöohjeiden olemuksen, visuaalisuuden ja kenties ohkaisuuden ansiosta - he uskaltaisivat ihmetyksen iskiessä kokeilla itsenäistä tiedonhakua. He uskaltaisivat ongelmatilanteessa kokeilla omatoimista ongelmanratkaisua!

Tämä voi kuulostaa pieneltä, mutta mietitäänpä hetki. Olen tehokäyttäjä. Jos en osaa käyttää selainta, poistan sen ja asennan toisen, jonka käyttö onnistuu luontevasti. Ei-tehokäyttäjä saattaa antaa useamman mahdollisuuden (“ehkä vika on minussa”, vaikka harvoin on), mutta ohjekirjan lukeminen vaatii todellista luonnetta. Se, että teknisesti keskiverto, mutta Tilannepäiväkirjan käyttöä ymmärtämätön ihminen on valmis antamaan sille hyvin ei-painostavassa tilanteessa mahdollisuuden, on minusta mahdottoman hieno juttu.

Edelleen. Voihan olla, että käyttöohje on joillekin tuleville käyttäjille ensimmäinen kosketuspinta koko palveluun. Ennen kuin yhtäkään tunnusta on tilattu tai sisäänkirjautumista kokeiltu, voi joku harkitseva ihminen silmäillä käyttöohjeen läpi ja päättää sen pohjalta palveluun paremmin tutustua.

Toisaalta voi olla, että esittelytilanne oli vinoutunut, kokeilijat kommenteissaan sarkastisia tai muistikuvani virheellinen. Voi olla, että käyttöohjeen roikottaminen ja päivittäminen on hukkaan heitettyä aikaa. Aikaa, jonka voisi käyttää suosiolla siihen, että asiat tekisi suoraan tarpeeksi yksinkertaisiksi käyttää ohjeittakin. Silti pehmeänä ihmisen iloitsen siitä, että käyttöohjeeseen käytetty aika heijastuu tällaisena miellyttävänä muistikuvana positiivisesta palautteesta.

Mahdollisesti tämä tekijälleen mielihyvää tuottava ominaisuus on Tilannepäiväkirjan osalta aiemmin synkimpiin syövereihin manaamani turhakeominaisuus. Jos näin on, käyttöohje tulee varmasti aikanaan katoamaan, kun kyllin moni todellinen käyttäjä käyttöohjeen tarpeettomuuden todistaa. Tai kun se turhana ominaisuutena korvataan toisella turhahkolla mielihyväominaisuudella, viestittelyyn faksituen lisäämisellä.

Timo Virtanen

Konstikas kielenkäyttäjä. Joskus väärässä. Osa Oclloa jo ennen kuin sillä oli nimeä.

Takaisin blogisivulle