BLOG

Uusimmat kuulumiset ohjelmistotalosta

Excel, tuo työkalujen työkalu

Yleinen, Timo Virtanen

Kaikki tietävät mikä Excel on ja mitä sillä voi tehdä. Valitettavan usein Excelillä tehdään kaikkea mitä sillä voi tehdä, ottamatta huomioon sitä mikä Excel oikeasti on. Excel on taulukkolaskentaohjelma. Jos haluat ruuvata ruuvin kiinni, käytätkö siihen vasaraa? Jos sinun pitää tehdä monen ihmisen käyttöön tietokanta, käytätkö siihen taulukkolaskentaohjelmaa?

Esimerkki kärjistettynä.

Kuinka paljon aikaa olet kuluttanut siihen, että etsit jotakin tiettyä excel-tiedostoa tiedostopalvelimelta? Löytyykö sama tiedosto ehkä jopa useasta paikalta? Tuorein versio omalta muistitikultasi? Ja kun olet kuluttanut etsimiseen liikaa aikaa, huomaat, että joku on lajitellut ensimmäiset solut aakkosjärjestykseen, mutta seuraavan rivin solut ovat kuitenkin entisillä paikoillaan.

Jos vastasit johonkin edellisistä kysymyksistä kyllä, ja olet usein turhautunut asiaan, onnittelut lienevät paikallaan. Et ole yksin! Excel-yliannostuksen tunnistaa turhautuneista murahduksista toimistoissa sekä käytävillä kaikuvista vihaisista “#ARVO!”- ja “Tiedosto on vahingoittunut, eikä sitä voi avata” -huudahduksista.

Excelillä on toteutettu mm. työvuorolistoja, yhteystietolistoja ja henkilölistauksia. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Excel toimii kun sitä käytetään siihen mihin se on tarkoitettu. Esim. lyhytaikaisiin projekteihin, idean testaamiseen ja yksinkertaisiin kirjaustapahtumiin, jolloin tiedostoa täytellään harvakseltaan. Kun seuraavan kerran avaatte Excelin, ajatelkaa sitä vasarana, tai vaikka moottorisahana. Se ei ole hienomekaaninen työkalu.

Softaprojektit kannattaa aina toteuttaa sillä mentaliteetillä, että seuraava käyttäjä taikka ylläpitäjä on psykopaatti, joka tietää missä asut. Siksi työkalut kannattaa valita jo alussa oikein.

“Meillä kaikilla ei kuitenkaan ole aina aikaa/rahaa/taitoa/mitä vain tehdä asioita hyvin, siksi ne on pakko toteuttaa Excelillä.” Väärin. Aikaa on kun sitä järjestää. Hukkaan heitetty aika monen käyttäjän taholta se vasta kalliiksi tuleekin.

Jos hukut Exceleihin, älä pelkää ottaa yhteyttä. Osaamme tekohengittää!

Timo Virtanen

Konstikas kielenkäyttäjä. Joskus väärässä. Osa Oclloa jo ennen kuin sillä oli nimeä.

Takaisin blogisivulle